Bakgrund

I kölvattnet av de otaliga övergreppen på kvinnor som inträffat på musikfestivaler runtom i Sverige anordnas nu världens första stora musikfestival som är fri från cis-män.

Idén kläcktes av komikern och radioprofilen Emma Knyckare som hennes första semesterdag sommaren 2017 tittade på nyheterna som rapporterade om ännu fler övergrepp och sexuellt våld på våra svenska festivaler. Det fick henne att reflektera över vad problemet bakom sexuellt våld är och kom fram till är att den gemensamma nämnaren för nästan allt sexuellt våld är: Män.

– Jag tyckte att det var sjukt att fokusen i media låg på invandring eller alkohol och inte på att det är cis-män som står för 97 procent av allt sexuellt våld.

I affekt på nyheterna om de sexuella övergreppen på Bråvalla twittrade: ”Vad tror ni om att vi styr ihop en asfet festival dit bara icke män är välkomna som vi kör tills ALLA män har lärt sig hur en beter sig?”.

Lyckad crowdfunding-kampanj samlade ihop startkapitalet

Initiativet upprörde många men allt fler stödde Knyckares idé och flera hundra ställde sig till förfogande att hjälpa till. Utifrån alla hundratal som hörde av sig till Emma Knyckare, skapades en projektgrupp bestående av 22 personer som träffades för första gången en varm augustidag i Stockholm 2017. Projektgruppen bestämde att starta en crowdfunding-kampanj för att se om det fanns verkligt intresse för festivalen och om privatpersoner kunde tänka sig att donera en slant för att Statement Festival skulle kunna inleda arbetet med festivalen.

Målet var att samla 500 000 kronor under en månad och för den summan kunde platsen för festivalen bokas. Det tog 21 dagar innan kampanjens mål var uppnått och tillsammans hade drygt 3 000 engagerade privatpersoner samlat ihop festivalens startkapital.

– Det känns fantastiskt att vi nu gör verklighet av det här! Att en enkel tweet lett till detta mäktiga engagemang från så väl projektgruppen som alla som stöttat oss i sociala medier är överväldigande. Men målet är ändå att Statement Festival inte ska fylla någon funktion i framtiden, säger Emma Knyckare i ett tidigare pressmeddelande.

Festivalen alla snackar om

Festivalen blev en världssnackis och Emma har haft ett späckat schema för att hinna med alla pressförfrågningar; hon har bland annat blivit intervjuad av journalister från världspress så som BBC, Washington Post, The Independent och Rolling Stone. Emma Knyckare och Statement Festivals projektgrupp fick också äran att ta emot Gaffas specialpris.

Tillsammans med projektgruppen är Emma nu i färd att skapa sommarens absolut fetaste festival vilket också är ett historiskt ögonblick, nämligen det då kvinnor, icke-binära och transpersoner kommer kunna gå på festival utan att behöva oroa sig för att bli utsatt för övergrepp.